www.rum46.dk
Lydkunst med Yannis Kyriakides
09 maj, 2013 -
11 maj, 2013
Yannis Kyriakides
installation med lydkunst

Klik på billedet og se flere billeder
SPOR festival & rum46 præsenterer:
Yannis Kyriakides' Dodona & Norms of Transposition (Citizenship) (2013)
Lyd- og videoinsatllation 9, 10, 11 & 12 maj 2013 kl. 13-17 (søndag 13-16)
Artist talk: 11. maj kl. 15.00

Cypriotiske Yannis Kyriakides skaber fabelagtig frustrerende Q&A kunst på rum46
under SPOR 2013
SPOR festival for contemporary music and sound art & Rum46 glæder sig over at kunne præsentere Yannis Kyriakides (CY) i Aarhus fra den 9. – 12. maj under den årlige SPOR festival

"Som komponist og lydkunstner, er jeg altid på jagt efter måder at skabe nye former og medie-hybrider som problematiserer den måde, vi lytter på." siger cypriotiske Yannis Kyriakides om sit kunstneriske arbejde. Hans lydinstallation 'covertures' blev præsenteret på Venedig Biennalen i 2011.

Yannis Kyriakides beskæftiger sig i sine installationer og kompositioner med spørgsmålet om, hvordan musikken kan bruges som kommunikation, og hvordan relationen mellem sansning, følelse og sprog har betydning for vores oplevelse af lyd. På Rum46 præsenterer Kyriakides to nye værker for første gang i Danmark; 'Dodona' og 'Norms of Transposition (Citizenship)' i forbindelse med den årlige SPOR festival for contemporary music and sound art.

Yannis Kyriakides er født Limassol, Cypern. I 1975 emigrerede han med sin familie til England. Efter at have rejst rundt i Østeuropa et års tid med sin violin for at lære at spille folkemusik, tog han tilbage til England for at studere musik på York Universitet. Han har senere studeret på Konservatoriet i Hague.

Norms of Transposition (Citizenship) (2013) er en æstetisk Q&A lyd- og videoinstallation, der nok kan lede de fleste publikummer til dyb frustration. I værket stilles publikum overfor spørgsmål af personlig og politisk karakter på en monitor, der er knyttet til et keyboard. Det er spørgsmål som disse, man kan regne med at blive stillet overfor, hvis man vil opnå europæisk medborgerskab, og der er generelle spørgsmål om kultur og sprog, trickspørgsmål, der udfordrer vores egen opfattelse af sociale normer indenfor en given kultur. Disse spørgsmål fremstår ord for ord og er programmeret direkte om til musik, som publikum hører oversat til lyden fra et klaver. På publikums side af bordet findes et keyboard. Idéen er, at publikum inviteres til at indtaste sine svar på spørgsmålene gennem keyboardet. Men hvis tangenterne på keyboardet bliver trykket ned, hører vi ikke lyden, for vi ser blot ordene på skærmen. Den måde ordene er indekseret på i forhold til keyboardets tangenter bliver nemlig aldrig helt klar for publikum. Hvis vi prøver at svare noget sammenhængende på monitorens spørgsmål, skal vi være ekstremt heldige, hvis det giver mening. En udfordrende og bevidsthedsudvidende oplevelse!

Dodona (2013) er en installation for ventilator, mikrofonlyd og video. Den er baseret på fortidens spørgsmål til et forhistorisk orakel i Dodona i det nordvestlige Grækenland. Oraklet gav sig dengang til kende i vinden - og gav sine svar gennem præsterne og deres fortolkning af vindens rusken i egetræerne. I værket er spørgsmålene 'omkodet' til musik på den ene side af en videoprojektion, mens de på den anden side bliver besvaret af 'vinden' fra ventilatoren...en lyd, der herefter finder vej gennem computeren og får et nyt udtryk i form af en ny tekst ...RELEVANTE LINKSRoom for Improved Futures
Link til rum46's 2-årige samarbejdsprojekt 2018-2019
https://improvedfutures.wixsite.com/rum46